12 september Lienz-La Villa a Badia 124,5 km 2710 Hm

Vandaag weer gestart met de extreme groep, maar al snel blijkt dat mijn gekwetste knie dit niet aankan. Dus wordt er besloten te ruilen met collega gids Gijs-Jan en dus met sport verder te gaan. Het is vandaag weer een lekkere klimdag met als klim van de dag de Stallersattel. Deze pas is werkelijk grensoverschrijdend, ten eerste door zijn totale lengte, ten tweede omdat bovenop de grens met Italië is getrokken.


We beginnen de dag in Lienz en volgen gedurende de eerste 25 kilometer de loop van een rivier en wel stroomopwaarts. Dat houdt in dat het niet heel veel maar wel degelijk stijgt. Daarna slaan we af het Defereggental in naar de Stallersattelpas. Dit is een prachtige route die mooi door het dal slingert door onder ander St. Jacob in Defereggental, ook wel bekent als etappeplaats in de mountainbike transalp naar Cortina. Deze weg is zo’n 20 kilometer lang en blijft steeds klimmen. Nu iets meer dan de eerste 25 kilometer. Dan begint de echte klim, bijna 9 kilometer echt klimmen met haarspeldbochten, steile en minder steile stukken en heel veel vliegen. Boven aangekomen denk je vervolgens dat het vlak is en je dus lekker kunt door rijden, maar niets is minder waar. Het is in mijn beleving wel degelijk vlak, maar door de wind die daar altijd tegen waait moet je gewoon flink door trappen om enige snelheid te behouden. De beloning is na deze inspanning echter geweldig. Een prachtig meertje met een prachtig uitzicht in een mooie vallei met mooie begroeiing en leuke bebouwing.
Als toetje wacht hier tevens een prachtige afdaling die dermate smal is dat er niet twee auto’s elkaar kunnen passeren. Dit heeft als groot voordeel dat ze dit opgelost hebben door de weg 15 minuten per uur open t stellen van boven naar beneden en 15 minuten van beneden naar boven. Dit houdt in dat als je zorgt dat je vooraan bij het stoplicht staat (ja die staat er echt!), je een vrije afdaling hebt. Wel altijd op blijven letten want een trage fietser kom je altijd wel een keer tegen in een bocht! Het laatste deel van de afdaling is heel mooi ruim en overzichtelijk en dus geschikt om een snelheidsrecord te stellen.

 

 

 

Sluit pagina af