Etappe 1 Werfenweng-Fusch 135 km 2500 hm

De klim van deze etappe is die naar Dienter Sattel. 7 km totale lengte beginnend op 875 meter hoogte en eindigend op 1385 meter. Dit zijn niet direct cijfers die de ervaren fietser schrik aanjaagt. Echter… De aanloop er naar is al “killing” namelijk Arthur haus met 7,7 km 15%.
Na de afdaling daarvan volgt direct de klim naar Dienter Sattel. De start is nog lekker rustig met zo’n 2,5 km van 5%, daarna begint het echt. 3,5 km tegen wederom 15% stijgingspercentage! Omdat de weg gedurende de hele klim erg breed is en geen noemenswaardige bochten kent lijkt het mee te vallen maar kom je er op het lichtste verzet moeizaam bij op. Bij een aantal begint hier het gevoel echt te leven dat het een zware week gaat worden. Als je na de 3,5 km een vlak stuk krijgt met zelfs een stukje naar beneden draai je de laatste bocht om en jawel. Wederom doemt er een akelig steil stukje op die naar de echte top leidt. Daar wacht als beloning een zonnig terras met heerlijke soep en apfelstrudel.

 

Etappe 2 Fusch-Lienz 102,5km 3040 hm

Een echte col staat er vandaag op het programma en we hoeven er niet lang op te wachten. Het is namelijk de Grossglocknerstrasse en die begint voor het hotel. De Grossglocknerstrasse is de pas die de hoofdkam van de Alpen oversteekt. Vandaag steken we dus van de Alpen over van de noord naar de zuidkant. Het begin is weliswaar tamelijk eenvoudig, maar al vrij snel begint het echt te stijgen. Bij de tolpoort die zich na zo’n 8 km aandient verzamelen we de hele groep en gaan we net als vorig jaar de tijd meten die iedereen over het laatste deel van de klim doet. Vanaf dat punt is het nog ongeveer 16 km klimmen waarin we stijgen van  813 naar 2406 meter hoogte. De groep wordt vanaf het startschot aangevoerd door onze snelle belg Erwin uit Brakel (jawel de buurman van van Petegem). Hij ziet er uit alsof hij het record van Machiel Ittman uit de boeken gaat rijden. De rij wordt gesloten door Karin die pas twee jaar fietst en nog nooit heeft geklommen. Zij behaald na 2 uur en 16 minuten een overwinning op zichzelf door deze col te bedwingen. Erwin is op dat moment al zo’n 1 uur en 12 minuten boven en heeft zijn doel daarmee net niet bereikt, het record was namelijk 1 uur 3 minuten en 50 seconden.
De klim zelf heeft alles in zich wat je van een  echte klim verwacht. Iets wisselende stijgingspercentages, mooie haarspeldbochten, prachtige vergezichten en bovenal meer lengte als je lief is. Iedereen is dan ook blij boven te zijn, waar voor de sport en extreme groep een toetje wacht. Nadat iedereen degene achter zich hartstochtelijk heeft aangemoedigd gaan deze groepen nog even 300 meter hoger kijken op de Edelweisspitze. De weg hier naartoe is er een met steentjes en steile passages maar de beloning is een nog mooier uitzicht over de alpen.

 

 

 

Sluit pagina af