Toertocht Zuiver Zijpe Callantsoog
(10 juni 2007)

Op zondag 10 juni werd voor de eerste keer door de fietsclub uit Callantsoog en stichting Innovatief Zijpe een fietstoertocht georganiseerd. De deelnemers konden kiezen uit 60 of 100 km, die deels dezelfde route volgden.

Om 9 uur samen met “ploegmaat” Jan Hopman vertrokken uit Petten waarna in Callantsoog René Weijers zich nog bij ons voegde. Bij camping Tempelhof werden we ontvangen met een vrolijk muziekje en een zeer enthousiaste speaker die ons feilloos de inschrijftafel wees. Na inschrijving ontvingen we een overlevingspakket waarmee we de 100 km probleemloos zouden kunnen volbrengen.

Zuiver Zijpe

Om 9.45 uur vertrekken we met zijn drieën om de uitstekend uitgepijlde route in de richting van Den Helder te volgen. Het eerste deel van de tocht gaat langs de kust, door het duin naar het Mariëndal bij Den Helder. Daar vandaan rijden we via een fietspad wat ik nog niet kende (!!) terug naar ’t Zand. Dit fietspad loopt door de polder langs de golfbaan achter Julianadorp langs, een openbaring! In ’t Zand is de eerste verzorgingspost ingericht waar we nog eens wat lekkere sportdrank krijgen en een banaan nuttigen.

Zuiver Zijpe

De tweede lus brengt ons door het weidse polderlandschap richting Oudesluis en via de West Friesedijk naar Schagerbrug. Hier treffen we het enige verkeerslicht van de dag! (Die uiteraard wel op rood staat). Dan langs de Grote Sloot naar St. Maartensbrug en via de Ruigeweg en de Stolpen weer naar ´t Zand. Nogmaals verzorging met sportdrank en bananen, maar zoals het Buscher/ van Splunter duo hier laat zien is een lekkere punt appeltaart bij de Jonge Prins ook geen slechte optie!
Na deze stop volgt de splitsing van de 60 en de 100 km, waar wij uiteraard kiezen voor de zuidelijke lus naar Schoorl om de 100 km vol te maken. Hier weer een totaal ander landschap, namelijk bollenvelden, weilanden en bos en duin. Via de onvermijdelijke Hondsbosche langs Petten weer terug naar Callantsoog. In Petten nog een heel kort twijfel momentje (ik rij tenslotte bijna door mijn achtertuin) maar toch al snel besloten de tocht volledig af te maken.
Terug bij de Tempelhof staat de speaker nog steeds vol overgave de boel aan elkaar te praten en wacht er nog een leuke attentie voor alle finishers.

Zuiver Zijpe

Kortom: ondanks het feit dat de tocht door het zeer bekende trainingsgebied gaat was het zeker de moeite waard. Het is gewoon wel eens lekker om een ronde te rijden die met duidelijke pijlen is uitgezet, zodat je niet na hoeft te denken maar gewoon lekker kan rijden en genieten van de omgeving.
Volgend jaar zal de tocht ook weer rond dezelfde tijd verreden worden. Houdt u dus de aankondigingen in de gaten en doe volgend jaar ook mee!

Klik op het logo om naar de site te gaan

 

 

 

Sluit pagina af